Es presenta en societat el llibre “La Cura” que fa una crida a passejar pel món amb més calma i contemplació

Les ciutats de Reus i Altafulla han acollit aquests dies la presentació del llibre “La Cura”, última creació del periodista i escriptor Òscar Ramírez Dolcet qui en aquesta ocasió s’endinsa en el món de la fotografia. De fet, el nou llibre ha estat fet a quatre mans amb el poeta italià Bartolomeo Smaldone ja que aquest ha escrit els textos de les 54 fotografies que formen part de l’obra i que ha realitzat Ramírez durant els seus viatges dels darrers anys ja fossin per plaer o per feina. Com ell mateix “aquest llibre és una mena de crit a la societat per aprendre a mirar-se les coses, a observar-les, amb més calma i deteniment amb que ho fem ara. És el moment d’aturar-nos davant un paisatge i cercar-li elements no visibles a primer cop d’ull o d’observar a una persona a la cara i cercar al seu esguard tants sentiments i emocions que costa percebre de manera veloç”.

El resultat és una obra de molt qualitat, publicada en versió bilingüe català-italià i amb una edició de luxe molt acurada per part de La Banya Edicions. A les fotos realitzes a països com Grècia, Egipte, Itàlia o el Marroc; compartides per aquelles fetes a ciutats properes com Tarragona, Reus o Altafulla; s’hi sumen també altres imatges on l’important és el gest i el personatge més que l’indret on han estat captades.

“La Cura” es va presentar oficialment el 5 de juny a la ciutat italiana de Rieti. Posteriorment va arribar a Catalunya on el 19 de juny on es va fer la presentació a La Fira Centre Comercial i el 22 de juny a la Sala Teresa Manero d’Altafulla. Els tres actes han reunit un nodrit nombre d’assistents i formen part d’una gira més llarga de presentacions ja que n’hi ha 8 més de previstes per als mesos d’agost i setembre a l’illa de Sardegna, al golf de Nàpols, a la regió de la Puglia o a ciutats com Foggia o Ancona.

Un llibre molt familiar i solidari

Com comenta l’impulsor del projecte de “La Cura”, Òscar Ramírez Dolcet, aquest és “un projecte molt especial ja que hi he volgut sumar a gent molt propera i de la família, començant per la portada que és un quadre a l’oli pintat per la meva dona Blanca Ferrer; la foto del colofó final que ha realitzat la Judith Mata-Ferrer; el pròleg de l’escultor, professor i amic Rufino Mesa; o el fet que tots els diners que es recullin amb la venda del llibre vagin destinats a l’associació Il Sorriso di Filippo, nascuda arran del terratrèmol d’Amatrice de l’any 2016, i liderada per Mario Sanna i Stefania Ciriello que són els pares del Filippo Sanna, última victima mortal d’aquell sisme.

La filosofia d’aquest llibre

Un dels aspectes més curiosos d’aquest llibre que han publicat Òscar Ramírez Dolcet i Bartolomeo Smaldone, el primer que signen conjuntament, és el títol i la dedicatòria. La Cura, explica Ramírez, “significa el mateix en català que en italià, parla de la necessitat de protegir allò que veiem al nostre voltant per donar-li un major valor”.

A més, però, és el nom d’una cançó del cantautor i compositor italià Franco Battiato, mort recentment i amb qui Òscar Ramírez Dolcet mantenia una gran relació d’amistat des de feia més de dues dècades. Per això, també, que el llibre estigui dedicat al músic i inclogui dues fotografies fetes per Ramírez al llarg d’aquests anys d’amistat directe.